Meny Stäng

Hjälmare docka och kanal

Igår kväll var vi till Hjälmare docka. En väldigt mysig plats att vara på särskilt när sensommar solen lyser. Under 1800- och 1900-talet tillverkades fartyg här. Varvsverksamheten lades ner på 60-talet, men dockan används fortfarande för reparationer och som vinterupptagsplats av båtar.

Hjälmare kanal är Sveriges äldsta slusskanal som förbinder Hjälmaren med Arbogaån. Via Arbogaån nås Mälaren. Kanalen byggdes 1623–1639 med syfte att underlätta transporten av järn, spannmål och virke mellan Bergslagen och Stockholm/Östersjön. Kanalen är totalt 13 700 meter lång, varav 8 500 meter är grävd kanal. Den har en total fallhöjd på 22 meter, genom nio handdrivna slussar fördelade på fem ställen. Maxlängden för båtar är 30 meter, maxdjupet är 1,95 meter och maxhöjden är fri. Högsta tillåtna fart genom kanalen är 5 knop.

Där finns både café med enklare servering och även ställplats för husbilar. Priset för ställplatsen per dygn är 150 kr, då inkluderar det el, dusch och toalett. Inte en kioskvältare men fullt acceptabelt och ett helt okej pris för det man får tycker vi.

En av slussportarna i Hjälmare kanal.

En av slussportarna i Hjälmare kanal.

Slussporten från andra sidan.

Slussporten från andra sidan.

Äldsta kanalen i Sverige!

Äldsta kanalen i Sverige!

Några båtar av äldre modell, tror inte de används såå ofta! :-)

Några båtar av äldre modell, tror inte de används såå ofta! 🙂

Cafét.

Cafét.

Ställplatser med el fint vid dockan.

Ställplatser med el fint vid Hjälmare docka.